7 december 2021

Antivries bij een boot: waarom?

2 min read
antivries boot

Veel mensen vinden het een leuk idee om tijdens de winter een tochtje te maken met de boot. Echter wordt er vaak niet goed voorbereid tijdens zo’n tocht en lopen mensen tegen allerlei problemen op. Eén van deze problemen kan een vries probleem zijn van de motor, hierdoor ontstaan er slechtere smeer eigenschappen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een probleem met het starten van de motor van de boot. Gelukkig is daar een oplossing voor: antivries boot. Dit is een middel om de boot, of in ieder geval de motor, winterklaar te maken

antivries boot

Wat is het verwinteren?

Tijdens de winter is het belangrijk dat een boot niet aan zijn lot wordt overgelaten, maar goed beschermd wordt tegen het koude weer en ijskoud water. Er zijn een aantal mogelijkheden om een boot te verwinteren. Hieronder zijn de belangrijkste genoteerd:

  • Alles dat water vasthoudt leegpompen
  • Alles dat in contact komt met zout water leegpompen
  • Alles dat water gebruikt en doorlaat beschermen met antivries voor de boot
  • Batterijen loskoppelen en opladen indien nodig

Uiteraard worden niet al deze mogelijkheden uitgebreid beschreven, maar wel eentje die veel mensen nogal vaak vergeten; de antivries.

 Wat is het nut van antivries voor de boot?

Kort gezegd is antivries een middel om de kwaliteit van de werking van de motor te behouden, ook tijdens de winter. Antivries is bedoeld om te voorkomen dat een dichte behuizing barst door de druk die ontstaat bij het bevriezen van water. Dit wordt gedaan door het vriespunt van een vloeistof te verlagen.

Algemeen gebruik

De meeste motoren gebruiken een zogeheten waterkoeling om verspilling van warmte tegen te gaan. Deze waterkoeling bestaat dan niet uit water, maar uit de antivries gemixt met water. De primaire functie hiervan in de grote industrie is om warmte van plaats één naar plaats twee over te dragen. Bij boten worden er corrosie remmers toegevoegd om aantasting van de motor tegen te gaan.

Kortom, antivries wordt gebruikt voor de verwintering van een boot en zorgt ervoor dat een boot langer meegaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *