Boot,  vakantie

Wandelen op Texel

Texel is een van de lekkerste waddeneilanden om te wandelen. Weidse uitzichten, afwisselende en rijke natuur, fijne en stille wandelpaden. Het landschap wisselt van duin, strand, moerasgebieden, heide en bos. Het is leuk om van tevoren een mooie wandelroute uit te zoeken, maar echt nodig is het niet. Er zijn op Texel veel bewegwijzerde wandelroutes. Door de duinen en het bos loopt een wijdvertakt net van wandelpaden. Of maak een lekkere strandwandeling. Direct vanaf de parken van De Krim Texel maakt u de mooiste wandelingen op Texel!

Wandelroute – Mokbaai en De Hors

Hier waant u zich alleen op de wereld. Urenlang wandelen langs mysterieus overgroeide paadjes met druk kwetterende vogels, meertjes met inventieve vistrappen, een verzakte bunker en natuurlijk de oneindige zandvlakte waar duinen ontstaan. En al die tijd komt u hier geen ander mens tegen. De natuur is hier de baas. De Hors, de fijnste plek om te verdwalen. 

Wandelroute – Eierland en de tuintjes 

Het noorden van Texel was ooit een eiland op zichzelf. Eerst behoorde het bij Vlieland, maakte zich los en schoof dichter naar Texel. Het zat er vol met eidereenden en meeuwen waarvan de eieren werden geraapt voor de bakkerijen in Amsterdam, wat de naam Eierland verklaart. Wist u dat dit tevens de naam is van de vuurtoren? Nog steeds is de noordpunt van het eiland een populair gebied voor dwaalgasten en zeldzame vogels op doortrek. Het landschap is prachtig en afwisselend.

Met een expert mee wandelen op het wad

Een verblijf op Texel is niet compleet zonder een waddenexcursie. In de zomermaanden biedt de Waddenvereniging bijna dagelijks verschillende excursies aan zoals wadexcursies, sleepnetexcursies, dauwexcursies, kinderstranddag of een wadproeverij.

Voor natuur ga je naar de Slufter

Op Texel, tussen de Muy en de Eierlandse Duinen ligt de Slufter, het bekendste natuurgebied van het eiland. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het bijzondere is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. Als het stormt uit het noordwesten loopt het gebied onder water. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen. In de zomer is de vlakte paars van het bloeiende lamsoor. Het grootste deel van de Slufter is afgesloten. Daar broeden eidereenden en veldleeuweriken. Het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk en gedeeltelijk ook voor rolstoelen bereikbaar.

Goede wandelschoenen zijn essentieel op Texel

Als je veel gaat wandelen is het belangrijk dat je goede schoenen hebt. Ara schoenen zijn bijvoorbeeld goede schoenen om op te wandelen omdat ze goede ondersteuning bieden aan je voeten. Als je je huidige schoenen een extra boost wilt geven zodat je comfortabel kan gaan wandelen bieden inlegzolen een goede oplossing.